De tajine

Een tajine is van oorsprong een aardewerken stoofpot. De gerechten die ermee gemaakt worden ontlenen er tevens hun naam aan. Vooral in Marokko is de tajine populair, maar ook in Tunesië wordt de tajine gebruikt.

In de wereldwinkel zijn deze potten in diverse kleuren te verkrijgen, de tajines van rood aardewerk kunnen op het vuur en in de oven, de overigen niet, maar deze kunnen wel in de magnetron, of als dekschaal worden gebruikt.                                                                 

De tajine wordt vooral gebruikt om stoofpotten te bereiden, waardoor het koken lang duurt (slow cooking).

Bij het koken met de tajine slaat het verdampte water uit het voedsel als condens neer op het deksel, koelt daar af en loopt weer terug in de schaal. Daarmee lijkt de werking van de tajine op die van een braadpan. Traditioneel wordt een tajine op een rooster boven hete kolen geplaatst.                                           

In Marokko wordt de tajine vooral gebruikt voor stoofpotten van vlees, vis of groenten, samen met diverse specerijen (zoals het traditionele kruidenmengsel ras el hanout), uien, peulvruchten en/of aardappelen.

Traditionele gerechten zijn lamsvlees met dadels of andere zoete vruchten, kip met olijven en ingemaakte citroen, en gehaktballetjes met tomaat. In bepaalde varianten van gerechten worden in de laatste fase van het kookproces kaas of geklopte eieren toegevoegd. Als de eieren gestold zijn kan het gerecht gestort worden en daarna in stukken gesneden..

De tajine staat niet alleen prachtig op je fornuis en tafel, tajines zorgen daadwerkelijk voor een smaakexplosie op je bord. Helaas zijn sommige thuiskoks nog te bevreesd om ‘m te gebruiken, en dat terwijl het juist erg makkelijk koken is! Het basisprincipe van het koken met een tajine is eenvoudig: alle ingrediënten worden in grove stukken gesneden en met wat olie op een laag vuur gaar gestoofd. Bij sommige recepten gaan alle ingrediënten tegelijk in de pan, in andere gevallen worden ze er na elkaar in gedaan, al naar gelang de benodigde kooktijd. Vlees wordt soms eerst aangebakken om een mooie bruine kleur te krijgen. De tajine is geschikt voor alle warmtebronnen behalve inductiekoken. Geen tajine en toch tajine eten? Gebruik een groet hapjespan met antiaanbaklaag en deksel, een grote braadpan met dikke bodem, of een Römertopf.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Tajine