Vriendschapskring

Heel bijzonder zo’n vriendschapskring, zowel om te krijgen, als om te geven!

Vriendenkringen waren al bekend uit een periode van 2000 jaar v. Chr. En zijn waarschijnlijk gebaseerd op voorwerpen, die afkomstig zijn uit de streek Colima in het N.W. van Mexico. De beeldengroep bestaat uit meerdere, van 3 tot wel 12 “vrienden”  die in een kring staan en elkaar omarmen.

In het centrum van de 'vrienden' wordt eventueel een waxinelichtje geplaatst. Dat is anders dan in de oudheid. Oorspronkelijk stond er bijvoorbeeld een balspeler in het midden van de kring. Veel van dit soort aardewerken beeldjes zijn als grafgift gevonden in de welbekende schachtgraven van de Colima en Nayarit. 

De vriendschapskring met daarin een waxinelichtje is een mooi symbool voor vrienden, die zich warmen aan elkaar, voor mensen die elkaar ontmoeten, of die iets voor anderen willen doen.

De vriendschaps- , of ook wel familiekring genoemd wordt veelal in rode klei met de hand vervaardigd in een mal, maar tegenwoordig kom je ze ook tegen in een wat modernere vorm, zoals keramiek of steen. In de Wereldwinkel in Made ziet u de verschillende uitvoeringen.

 

Bron: wereldwinkels.nl