TunesiŽ

Tunesië is een land met heel veel werkeloosheid, daardoor is scholing voor grote groepen nog steeds onbereikbaar, het ambachtswerk is een omvangrijk vangnet voor de niet- of laaggeschoolden. Bij de artisinat-pottenbakkers in Tunesië worden prachtige keramische producten gemaakt. De Artisinat-pottenbakkerszijn voortreffelijke vaklui, zij maken hun producten met het persoonlijk karakter van eerlijk handwerk en authentieke decoraties.

Pottenbakken in Tunesië is een traditioneel ambacht, waarvan de kennis binnen de familie generatie op generatie wordt doorgegeven. De hele familie werkt eraan mee, de werkplaatsen zijn dus ook in en bij hun woonvertrekken. De verkoop van het aardewerk leidt tot een flinke uitbreiding van de werkgelegenheid. Het aantal families dat decoreert is verdubbeld, daarnaast zijn er ook mensen die geld verdienen met inpakken, het opslaan, het vullen van de pallets, het vormen van de modellen, het prepareren van de klei enz.. 

De vrouwen houden zich voornamelijk bezig met het decoreren van het aardewerk, terwijl het zwaardere werk van het bakken glazuren en inpakken door de mannen wordt uitgevoerd. Het zelf kunnen verdienen geeft een gevoel van zelfrespect, van iemand zijn, het huis uit kunnen om iets te kopen, van zich vrij voelen en hoe dit positieve gevoel het hele gezin/familie ten goede komt! De eerder genoemde tapasschaal, bestaat uit een onderbord met daarop 7 losse bakjes.  Deze schaal is natuurlijk niet alleen voor tapas, ook zoutjes of ander lekkers voelt er zich op thuis! Een bezoekje aan de wereldwinkel in Made is de moeite waard om het totale aanbod Tunesischaardewerk te komen bekijken. 

Bron: wereldwinkels.nl