Baboesjka's

De Wereldwinkel van Made heeft houten baboesjka’s die beschilderd zijn met felle kleuren. Ze zijn gemaakt in India. Het zijn setjes van vijf poppetjes die in elkaar passen. Baboesjka betekent oma in het Russisch. Ze worden ook wel matroesjka genoemd en dat betekent mama. Zo’n beeldje staat symbool voor eeuwigheid, moederschap en vruchtbaarheid.


Aan het eind van de negentiende eeuw werden baboesjka’s bijzonder populair bij het grote publiek. Een Russische kunstenaar had hiervoor gezorgd. De baboesjka’s die hij toen maakte zijn nu duizenden euro’s waard. Mooie baboesjka’s maken kost veel hout en tijd. Er wordt lindehout gebruikt omdat het zacht hout is. De stammen die in de lente gekapt zijn, worden opgestapeld en moeten eerst jaren drogen. Daarna volgen er vijftien verschillende bewerkingen.

Een ervaren maker meet niets op. Hij begint met het kleinste beeldje. Het aantal beeldjes van een set kunnen variëren van twee tot zestig. Bij een zestig-delige baboesjka is het buitenste beeld 1.80 meter. De laatste bewerkingen zijn schuren en beschilderen.   

Prijzen vanaf € 12,50