Tony Chocolonely

Bij de Wereldwinkel in Made worden chocolade repen verkocht van het merk  Tony’s Chocolonely. Ze liggen er in de smaken melk (rood), puur (blauw), melk hazelnoot (donker groen), melk noga (geel), melk karamel zeezout (oranje), puur pecan kokos (zeegroen) en puur amandel zeezout (licht groen). 

Achter deze chocolade repen zit, zoals bij alle producten van de Wereldwinkel, een bijzonder verhaal.

Sinds de oprichting van Tony’s Chocolonely in 2005 worden door deze organisatie misstanden in de chocoladewereld aan de kaak gesteld. Ze zoeken de pers op, voeren discussie met andere chocolademakers en gaan het gesprek aan met chocofans om het probleem bespreekbaar te maken. Ze willen iedereen vertellen dat het er oneerlijk aan toe gaat in de chocoladewereld: Ze hopen zoveel mogelijk chocofans bewust te maken van de misstanden in de chocoladewereld en te overtuigen dat het echt anders moet. Door onze chocoladerepen te verdelen in ongelijke blokjes bijvoorbeeld willen ze deze discussie aanwakkeren. Ze doen  onderzoek hoe ze de impact kunnen vergroten. Al hun chocolade niet alleen Fair-trade gecertificeerd, maar  sinds 2012 kopen ze onder de naam ‘Bean to Bar’ hun cacao rechtstreeks in bij boeren in Ghana en Ivoorkust waar ze een lange-termijn-relatie mee hebben. Voor de boer betekent dit dat hij zeker weet dat hij zijn cacao voor lange tijd en een goede prijs kwijt kan.  Ze stimuleren bijvoorbeeld voorlichting: zodat boeren bewust worden dat kinderarbeid écht niet normaal is en dat de positie van vrouwen moet verbeteren.

De Wereldwinkel van Made is een stichting met ongeveer dertig vrijwilligers. Die zorgen ervoor dat de winkel op Marktraat 24a zes dagen per week open kan.