Wereldwinkel Made Beleidsplan 2017
1. Inleiding (historie)
Wereldwinkel Made is in 1992 ontstaan vanuit de werkgroep “Kerk en Samenleving”.
Door de verkoop van producten uit ontwikkelingslanden worden afzetmogelijkheden geschapen voor producenten uit ontwikkelingslanden. Daarbij is er aandacht voor een lange-termijnrelatie tussen producenten en afnemers. Producenten moeten werken met aandacht voor duurzaamheid en milieu, wij moeten een prijs betalen die zorgt voor een leefbaar inkomen. Zo worden werkomstandigheden verbeterd en wordt gelijkwaardigheid van mensen bevorderd.
We zijn op kleine schaal begonnen met de verkoop van koffie, thee en siervoorwerpen in plaatselijke supermarkten en bij de Rabobank. Vervolgens werden deze producten verkocht tijdens evenementen zoals de vroegere “Maderie”. De verkopen waren goed. Later werd een tot “winkel” omgebouwde vouwwagen aangeschaft. Hiermee stonden we ’s woensdags in Made op de weekmarkt. Ondertussen was men op zoek naar een winkelruimte om van daaruit te gaan verkopen.
Door de gemeente werd aan Stichting Wereldwinkel Made de ondergrond voor de huidige wereldwinkel verkocht voor het symbolische bedrag van 1 gulden. Door de familie Rovers, onze buren, werd alle medewerking verleend. De ruwbouw is door een aannemer gezet en in 3 maanden werd met hulp van vrijwilligers de winkel gerealiseerd.
In 2009 is de winkel overgegaan op een nieuw kassaprogramma, Blue Retail, en in 2010 is een magazijn aangebouwd. In 2012 heeft Wereldwinkel Made zich aangesloten bij Partner Support en is nu een Partner Winkel. De producten worden door de inkoopgroep ingekocht bij verschillende erkende importeurs.
De groep vrijwilligers bestaat uit ongeveer 30 personen, waarvan 5 bestuursleden. Het is een enthousiaste groep. Iedereen zet zich voor de volle 100% in.
De winkel is gevestigd aan de Marktstraat 24a en is 6 dagen per week geopend.
Waarom is dit beleidsplan tot stand gekomen?
Wereldwinkel Made is een kleine winkel op een goede locatie, maar de retail heeft het niet gemakkelijk en is sterk in beweging. We zien dat Wereldwinkel Made wel een goede vermogenspositie heeft, maar dat de rentabiliteit achter blijft. We zullen actief en alert moeten zijn, een beleidsplan kan daarbij helpen. We hopen door planmatig te werk te gaan de exploitatie van de winkel te optimaliseren.
2. Samenvatting
Wereldwinkel Made heeft een kleine winkel op een A-locatie.
Onder het vrijwilligersbestand is vrij weinig verloop, de inzet en de onderlinge verhoudingen zijn goed. We streven naar verjonging en aanvulling van het vrijwilligersbestand. Werven van vrijwilligers wordt moeilijker.
Binnen het bestuur moet aandacht besteed worden aan vervanging en verjonging.
In 2009 is geïnvesteerd in automatisering met het kassaprogramma Blue Retail, het programma en de hardware zijn nu sterk verouderd en dringend aan vervanging toe.
In 2010 is een magazijn aangebouwd. Voor de financiering is een hypotheek afgesloten die inmiddels grotendeels is afgelost.
Computers en software zijn afgeschreven, het magazijn nog lang niet.
De omzet was enkele jaren bijna € 50.000 maar is in 2015 met 15% gedaald. In 2016 raakten we op-rekeningklanten kwijt, de kassaomzet was iets hoger, de werving van kerstpakketklanten was lastig.
We moeten aandacht blijven schenken aan de styling van de winkel, de samenstelling van het assortiment en aan reclame.
We moeten het aandeel van de verschillende productgroepen en prijscategorieën jaarlijks onder de loep nemen. We kunnen daartoe gegevens uit het kassaprogramma genereren, interpreteren en gebruiken voor beleid.
Er is een ambitieus en taakstellend verkoopplan opgesteld en klanten voor kerstpakketten worden actief geworven.
Door dit actief verkoopbeleid hopen we de omzet in 2017 te verhogen met 3%.
Deelname aan Partner Support brengt een andere, meer planmatige, manier van inkopen met zich mee. Dat leidt tot werkbesparing bij de inkoop en maakt extra aandacht voor speciale inkopen mogelijk.
De mogelijkheden om via internet in te kopen zijn nog steeds beperkt.
In Culemborg verandert er veel, dat zal de komende jaren grote invloed hebben op de wijze van inkopen, op het assortiment en op het leveranciersbestand.
We zijn blij met een actieve landelijk voorzitter (Michel Evers), maar hij staat voor grote uitdagingen. Bij de LvWW is veel in beweging ten aanzien van automatisering, certificering van leveranciers en/of producten (met wfto-guaranteed system) en de voorziening met digitale productinformatie uit het kassaprogramma. Er wordt meer gevraagd van een kleiner aantal mensen.
Het financiële gat bij de cadeaubonnen is nog niet gedicht. Door de sterk afgenomen omzet van cadeaubonnen wordt dat ook moeilijker.
De positie van importeurs baart ons zorgen. Er zijn de afgelopen tijd verschillende importeurs verdwenen, waardoor het aanbod voor ons verschraalt.
De moeilijke positie van de importeurs is er waarschijnlijk debet aan dat de LvWW de importeurs nauwelijks of niet mee kan krijgen in voornoemde, in onze ogen dringend gewenste, ontwikkelingen.
We proberen dit goed te volgen en de juiste keuzes te maken. We bezoeken alle clusterbijeenkomsten en landelijke bijeenkomsten om bij te blijven.
Deelname aan Partner Support brengt een hogere fee met zich mee. Om die kosten te beperken hebben we inmiddels voor een minder intensieve begeleiding gekozen. Eind 2017 zullen we ons er op beraden of voor een kleine winkel als de onze het partnerschap voldoende toegevoegde waarde heeft om de extra fee te rechtvaardigen.
Blue Retail, ons oude kassaprogramma, dat alleen i.c.m. Windows XP werkt, zorgt regelmatig voor problemen. Op korte termijn (in 2017) moet er dus wel iets gebeuren, we wachten in spanning af wat de mogelijkheden zullen zijn.
Overstap naar K3 en investering in nieuwe hardware moeten de dringend noodzakelijke overstap naar een nieuwe versie van Windows mogelijk maken. Landelijk heeft het K3-automatiseringstraject grote vertraging opgelopen door problemen met het artikelbestand. Nog onbekend is wanneer die opgelost zullen zijn.
We hebben voor deze omschakeling al een bijdrage uit het Rabo projectenfonds ontvangen. Als gevolg van de lange vertraging zal bijna alle apparatuur in één keer vervangen moeten worden. Gefaseerde investering, zoals eerst was besloten, is geen optie meer.
E.e.a. brengt onverbiddelijk hogere kosten met zich mee. Om zonder verlies te werken is terugwinnen van verloren omzet noodzakelijk.
3. Missie en Visie
3.1 Missie
Onze Wereld Winkel vindt dat de wereldhandel moet veranderen. Met de verkoop van onze producten laten wij zien dat FAIR TRADE (eerlijke handel) mogelijk is.
Fair Trade door een gelijkwaardige manier van handelen. Gebaseerd op:
- dialoog
- transparantie
- respect voor de mens (geen slaven- en kinderarbeid)
- milieu
- duurzaamheid
De producent (sommigen hebben een eigen bedrijfje, anderen werken in kleine fabrieken) kunnen door de verkoop van hun producten een beter leven opbouwen.
Een leven zonder armoede en met voldoende kansen op ontwikkeling.
Een leven waar in zij recht hebben op een woning, voedsel, scholing en medische zorg. Gelijke behandeling van man en vrouw.
Door een langdurige relatie met (gecertificeerde) importeurs zijn zij verzekerd van een continuïteit van hun handel.
De wereldhandel moet dus veranderen. zodat producenten die kans ook echt krijgen.
3.2 Visie
In de Wereldwinkel gaan commercie en idealen hand in hand.
Wij zijn en blijven lid van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels.
Onze Wereldwinkel verkoopt (85% of meer) authentieke Fair Trade producten, met een hedendaags tintje, uit ontwikkelingslanden.
Wij verkopen daarnaast ook een klein deel niet Fair Trade producten. Wij streven ernaar dat dit randassortiment maximaal 15% (van de totale inkoopwaarde) van het artikel assortiment bedraagt. Deze producten hoeven niet te voldoen aan de Fair Trade criteria. Het zijn producten van goede doelen die het assortiment logisch aanvullen bv. kookboeken bij food producten of wereldmuziek. Op dit moment zijn dat: wenskaarten van Floris, de Dopper en enkele artikelen van Stichting Bondgenoot.
Wij gaan ons profileren als FAIR TRADE CADEAUWINKEL voor “de speciale momenten van het leven”. De modules zijn: Zwangerschap & Baby, Geluk, Liefde en Herinneringen. Deze nieuwe ontwikkeling betekent voor onze doelgroep een nog betere herkenning als cadeauwinkel en biedt hen een nog betere afstemming van het artikelbestand
4.Technische punten
4.1 Vergunningen en diploma’s
Voor het runnen van de Wereldwinkel zijn op dit moment geen bijzondere vergunningen of diploma’s benodigd. Binnen het team van de Wereldwinkel is ervaring met inkopen, etaleren en presenteren. Expertise op het gebied van financiën is beschikbaar.
4.2 Administratie
De financiële administratie wordt verzorgd door de penningmeester. Indien nodig wordt gebruik gemaakt van financiële expertise bij Administratiekantoor Nieuwkoop, Bliek 2, Raamsdonksveer.
4.3 ANBI
Aan Wereldwinkel Made is de ANBI status toegekend. Dat maakt dat giften aan onze stichting voor gevers fiscaal aftrekbaar zijn en dat we 50% van de betaalde energiebelasting bij de belastingdienst kunnen terugvragen. Daarnaast kunnen we in 2017 bij overschakeling naar K3 viaTechSoup.nl gratis Windows Professional verwerven.
Wij willen deze erkenning houden en actualiseerden daarom jaarlijks onze gegevens op de website van de Kennisbank Filantropie in verband met openbaarheid van gegevens en verplichte publicatie. In 2017 gaan we over tot publicatie op onze eigen website.
4.4 Verzekeringen
Ter afdekking van diverse bedrijfsrisico’s heeft Wereldwinkel Made de volgende verzekeringen afgesloten.
Reaal Wereldwinkel-Pakketpolis:
Transport eigen vervoer, Aansprakelijkheid, Inventaris/goederen, Gebouw, Winkelgeld.
De gemeente Drimmelen heeft een aansprakelijkheidsverzekering die betrekking heeft op alle vrijwilligerswerk dat in de gemeente wordt verricht.
5. Marketing
5.1 De Markt
a. Klanten
Wat is onze doelgroep?
Onze klanten zijn in de volgende categorieën in te delen:
- bewuste, kritische consumenten, vaste klanten (overwegend voor de food)
- doelgerichte klanten met enige kennis van het assortiment
- overwegend vrouwen (alle leeftijden) soms vergezeld door man
- voornamelijk inwoners uit Made en mensen die in Made werken maar elders wonen
Het profiel van onze doelgroepen zijn: ANS - FLOOR - ROOS en DENNIS
Ans (57) is een postmaterialist
Floor (37) is een kosmopoliet
Roos (25) en Dennis (27) zijn postmoderne hedonisten
Zie voor verder uitleg het verkoopplan.
We willen ons meer richten op:
- jongeren (25 – 45 jaar), door aanpassing van de presentatie en het assortiment (deels via internet/website en zeker via facebook).
- het doorsnee-publiek uit het verzorgingsgebied.
We willen dit bereiken door aanpassing van promotie en assortiment.
b. Concurrenten
Wie zijn de belangrijkste aanbieders van Fair Trade producten?
- Wereldwinkels van de LvWW
- Stichting Wereldwinkels (zij presenteren zich als Wereldwinkel)
- WAAR-winkels
- Supermarkten: A.H. – Jumbo – Coöp – Aldi en Lidl (foodproducten)
- De webwinkels van deze winkels
In principe zijn zij onze concurrenten omdat zij (nagenoeg) hetzelfde assortiment verkopen.
De dichtstbijzijnde Wereldwinkels (lid van de LvWW) zijn in Oosterhout en Zevenbergen.
De dichtstbijzijnde WAAR-winkels zijn in Breda, Rotterdam en Tilburg.
In Made en wijdere omgeving zijn wel grotere winkelketens zoals HEMA, Blokker en Sonneveld, die steeds meer fairtrade producten verkopen.
Tegenwoordig zijn alle supermarkten, met Jumbo en AH voorop, in de markt actief met een groeiend assortiment fairtrade foodproducten.
Onze winkel onderscheidt zich met een assortiment dat voor meer dan 85% bestaat uit producten uit ontwikkelingslanden en kent daardoor geen vergelijkbare concurrent. De wereldwinkel is dé speciaalzaak in de regio voor de fairtradebranche. De aandacht voor “groen en biologisch” neemt toe.
Het aanbod van producten is zeer divers van functie en doel (bijna als een warenhuis), maar is daardoor niet altijd duidelijk herkenbaar voor het grote publiek.
Wereldwinkels maken mensen indirect bewust van hun consumptiegedrag en geven klanten het gevoel dat ze iets bijdragen aan een betere wereld.
5.2 De marketinginstrumenten
c. Product en Prijs
Product informatie
Van een aantal producten die wij verkopen is informatie aanwezig. Deze hebben we verzameld en geordend in een informatiemap. Als een klant er belangstelling voor heeft geeft een medewerker een kopie daarvan mee.
Landelijk wordt geprobeerd leveranciers te ‘verplichten’ voor het artikelbestand in K3 van alle producten digitale informatie en een foto te leveren. Dat zou een verbetering zijn.
Inkoopbeleid
Het huidige inkoopbeleid staat beschreven in het bestaande inkoopplan uit 2016. Hierin worden alle procedures beschreven.
De volgende activiteiten op het gebied van product en prijs zullen in het kader van dit plan uitgevoerd worden;
- Inkoopplan jaarlijks bijstellen:
- Prijscategorieën met hun omzet analyseren en vaststellen
- Proberen een (never out of stock) samen te stellen
- Veranderende mogelijkheden om via internet in te kopen in de gaten houden
- Prijsbeleid gerelateerd aan adviesprijs
d. Plaats
Made, een dorp met ongeveer 11.800 inwoners, heeft een regiofunctie voor de gehele gemeente Drimmelen.
De gemeente werkt aan een nieuw centrumplan.
De Wereldwinkel is in de Marktstraat, op een A-locatie (ook in het nieuwe centrumplan).
Naast de winkel is een voetpad naar een ruime parkeerplaats (Middelmeede). Schuin tegenover de winkel is een pad naar een grote parkeerplaats (Valkenbergplein). In de Marktstraat zijn mogelijkheden voor kort parkeren. Het aantal parkeerplaatsen is ruim voldoende.
De winkeloppervlakte bedraagt ca. 30 m2. Mede dankzij “de toren” heeft de winkel een goede uitstraling.
Achter het keukentje (ca. 9 m2) is in 2010 een magazijnruimte aangebouwd met een oppervlakte van ca. 20 m2. Het magazijn wordt ook gebruikt voor het verwerken van de inkopen, het werken aan de computer en voor vergaderen.
De winkel is eigendom van Stichting Wereldwinkel Made.
Een nadeel van het primaire verzorgingsgebied is dat Made als winkelcentrum niet echt “bruist”. De inwoners van de gemeente Drimmelen kopen in het winkelcentrum veelal hun dagelijkse boodschappen; maar weinigen zijn ‘funshoppers’.
e. Distributie
Bij sommige importeurs wordt via internet besteld. De food, koffie, chocolade en kaarten worden altijd per internet besteld. De verwachting is dat deze mogelijkheden binnen enkele jaren sterk zullen toenemen.
De food-bestellingen hebben een relatief hoog orderbedrag voor franco levering. Omdat we een lage omzet hebben moet altijd goed op tht-data worden gelet. De mogelijkheden om in kleinere hoeveelheden in te kopen zijn in 2015 verbeterd.
Bij foodinkopen wordt soms samengewerkt met Oosterhout om geen bezorgkosten te hoeven betalen.
Iedere 8 tot 10 weken wordt, voorafgaand aan de inkoopdag, besteld bij het Voorraadhuis.
Op de inkoopdag gaan 2 á 3 personen van de inkoopgroep naar Culemborg.
Na het inkopen worden de pakbonnen in de computer ingevoerd, waarna de werkgroep voor het “prijzen” van de artikelen zorgt draagt.
f. Promotie
De promotie wordt uitgebreid besproken in het verkoopplan.
g. Presentatie
De etalage wordt op een creatieve en inspirerende manier door enkele vrijwilligers ingericht. Er wordt iedere maand een nieuwe etalage gemaakt, zo kan goed ingespeeld worden op plaatselijke en landelijke activiteiten (commerciële kalender).
Veel zorg wordt besteed aan het inpakken van de verkochte artikelen. Vrijwilligers worden gestimuleerd om hier een speciale cursus voor te volgen.
De volgende activiteiten op het gebied van promotie worden uitgevoerd:
- Raadplegen Visual Merchandising op Extranet
- een VM workshop op locatie (workshop etaleren en presenteren)
h. Personeel (vrijwilligers)
Movisie (VU-onderzoek Geven in Nederland d.d. 23-04-2015):
Voor het eerst zou er sprake zijn van een forse afname van het aantal vrijwilligers.
- Aantal vrijwilligers daalt van 41% naar 37%
- Aantal uren dat zij actief zijn van 21 naar 18 uur per maand.
Dit wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door het toenemende beroep van de overheid: informele hulp en mantelzorg te verlenen aan buren, familie en vrienden.
Het percentage dat wekelijks of vaker vrijwilligerswerk doet is gedaald van 12% in 2008 naar 9% in 2014.
De gemiddelde leeftijd van onze vrijwilligers wordt hoger en werving wordt moeilijker.
Verantwoordelijk voor de werving- en selectie is de werkgroep “vrijwilligers”.
Wat is de doelgroep van de werving
- De LVWW beveelt aan om het medewerkersbestand een afspiegeling te laten zijn van het (gewenste) klantenbestand. Dus ANS – FLOOR – ROOS/DENNIS. Alhoewel we denken dat dit moeilijk te realiseren is, zullen we in ieder geval proberen deze diversiteit aan te brengen
- Leeftijd aanname bij voorkeur tot 70 jaar.
Wat is de inhoud van het werk
- klanten helpen bij hun aankoop zowel in de winkel als bij buitenactiviteiten
- op verzoek informatie verstrekken over de aangekochte artikelen
- cadeau inpakken en de financiën afhandelen
- schoon en op orde houden van winkel en magazijn
Wat hebben wij nieuwe vrijwilligers te bieden
- goede onderlinge verstandhouding en gezellige sfeer
- flexibel rooster van minimaal één dagdeel per week
- onderlinge bereidheid om werktijden (o.a. bij calamiteiten) te ruilen
- divers (wisselend) aanbod van producten
- jaarlijks uitje
Hoe bereiken wij potentiële vrijwilligers
- VIP (Vrijwilligers Informatie Punt) wat ondergebracht is bij SWO
- VAD (Vrijwilligers Academie Drimmelen)
- Oproep in ’t Carillon
- Eigen net werk van alle vrijwilligers
- Via klantbenadering in de winkel
Bij het omschrijven van de taken, werktijden, voorwaarden en vereisten kunnen we niet duidelijk genoeg zijn.
i. Automatisering
Wereldwinkel Made is in juli 2009 overgegaan op het Blue Retail kassasysteem en er is een onderhoudscontract bij Abacus afgesloten, zonder updates voor het programma.Wij vonden deze automatisering noodzakelijk, maar het is ook een erg kostbare oplossing voor onze relatief kleine winkel. Het is dus van groot belang dat hier optimaal gebruik van gemaakt wordt. Inmiddels is er behoorlijk wat informatie in Blue Retail opgeslagen. Wij vinden het heel belangrijk om die gegevens te gebruiken voor beleid.
Landelijk wordt overgeschakeld op het kassaprogramma K3. Inmiddels werken 6 winkels hiermee. Sinds augustus 2016 wordt, door forse problemen vanwege een ‘exploderend’ artikelbestand, opnieuw pas op de plaats gemaakt. Het is onbekend wanneer weer winkels aan kunnen sluiten. De urgentie is hoog voor ons, met onze oude apparatuur en met (noodgedwongen) nog Windows XP. Bovendien vervalt per 01-10-2017 de licentie van onze pinautomaat en nieuwe automaten werken niet op Windows-XP (een stand-aloneautomaat is ongewenst, maar niet onmogelijk). We hebben gevraagd pilotwinkel te mogen zijn bij herstart, of dat gehonoreerd zal worden is nog de vraag.
Bij overschakeling is bij de LvWW voldoende aandacht voor scholing. We verwachten dat de introductie in de winkel voor de vrijwilligers geen problemen zal opleveren. Voor degenen die er “achter” mee werken zal het veel ingrijpender zijn.
In tegenstelling tot bij Blue Retail is K3 bij alle klanten hetzelfde ingericht en horen er regelmatige updates bij. Het eerste maakt een algemene handleiding mogelijk, het tweede zorgt ervoor dat je bij de tijd blijft.
Voor veel wereldwinkels, en zeker voor een kleine winkel als de onze, zijn de lasten van automatisering erg hoog.
Omdat het oude systeem helemaal “op” is hebben we niet veel andere keus en met steun van het Raboprojectenfonds vinden wij overschakeling verantwoord.
We zullen wel maximaal moeten inzetten op omzetvergroting. Lukt dat niet dan komt, met het hogere niveau van vaste lasten, op termijn het voortbestaan van Wereldwinkel Made beslist in gevaar.
We beseffen dat voldoende omzet halen een moeilijk punt zal blijven.
6. SWOT-analyse
De SWOT-analyses (onderbouwing voor kansen en zicht op gevaren) van winkel-vrijwilligers en bestuur zal goed in de gaten worden gehouden en per jaar worden geëvalueerd.
-
Winkel
STRENGHTS = sterkte (intern) |
WEAKNESSES = zwakte (intern)
|
Vaste klantenkring (vooral food) | Weinig “beweging” in de winkel |
Inzet en samenwerking van vrijwilligers en bestuur. Aandacht voor taakverdeling | Kennis, kunde en leeftijd vrijwilligers (65+) |
Aangepast inkoopbeleid. Transparantie in beleid | Kwetsbaar als sleutelfiguren uitvallen |
werkgroepen |
|
Sturen op cijfers |
|
OPPORTUNITES = kansen (extern) |
THREATS = bedreigingen (extern)
|
Klantenkring uitbreiden/onderhouden K3 | Stagnerende omzet. |
Lidmaatschap BND Bedrijvennetwerk en Bruisend Made | Boodschappen doen i.p.v. winkelen |
Modules/Levensmomenten | Relatief hoge lasten |
-
Vrijwilligers
STRENGHTS = sterkte (intern) |
WEAKNESSES = zwakte (intern)
|
Goede sfeer, enthousiasme | Leeftijd (65+ en een aantal 70+) |
| Weinig kennis van de artikelen, weinig verkoop- en computerervaring |
Bereid elkaar te helpen | Alleen winkeldiensten willen draaien |
Afspraken na komen |
|
|
|
OPPORTUNITES = kansen (extern) |
THREATS = bedreigingen (extern)
|
|
|
VIP bemiddeling + Vrijwilligers voor projecten | Minder vrijwilligers in het algemeen |
Maatschappijbewust, milieu, duurzaamheid | Minder jongere vrijwilligers |
ambassadeurs | Minder uren ter beschikking |
|
|
-
Bestuur
STRENGHTS = sterkte (intern) |
WEAKNESSES = zwakte (intern)
|
Meewerkend bestuur, gemotiveerd, grote inzet | Leeftijd, twee personen boven de 70 |
Voldoende kennis + Bereidheid tot vernieuwingen |
|
Goede communicatie onderling, transparantie naar de vrijwilligers |
|
|
|
OPPORTUNITES = kansen (extern) |
THREATS = bedreigingen (extern)
|
VIP Vrijwilligers Informatie Punt | Werven nieuwe bestuur vrijwilligers |
Samenwerking collega’s | Aantal vrijwilligers loopt terug |
| Minder aantal beschikbare uren van vrijwilligers |
6.1 Doelstellingen, planning en prioriteiten
Onderstaande doelstellingen worden gefilterd uit de SWOT analyse.
- Verbeteren van het financieel resultaat
- doel minimaal 35% bruto winstmarge handhaven
- omzetverhoging jaarlijks 3%
- Verbreden van de doelgroep
- afstemmen assortiment
- inzet promotiemiddelen
- aanpassen gebruik schapruimte
- Optimaliseren vrijwilligersbeleid
- deskundigheidsbevordering
- aandacht houden voor interne communicatie
- optimaliseren managementtaken
- verjonging bij bestuur en vrijwilligers
- Professionaliseren van de huidige bedrijfsvoering
- optimaal gebruik van automatisering (sturen op cijfers)
- planmatig werken
- beleidsplan, inkoopplan en verkoopplan actueel houden
7. Financiën
j. Financiering
k. De balans
Onderstaand overzicht geeft de huidige verdeling van het vermogen weer begin en eind van 2016.
BALANS 2016 | BEGINBALANS | EINDBALANS |
materiële vaste activa |
|
|
winkel | 26500 | 26500 |
magazijn | 26015 | 25235 |
grond | 3318 | 3318 |
inventaris | 0 | 0 |
cv'ketel | 1150 | 850 |
computer ca | 0 | 0 |
boekhoudprogramma | 0 | 0 |
transformatie | 1000 | 550 |
deelnemingen |
|
|
deelnemingen | 100 | 0 |
liquide middelen |
|
|
kas | 53 | 231 |
Rabo betaalrekening | 2127 | 3003 |
Rabo spaarrekening | 8000 | 8000 |
tussenrekeningen |
|
|
tussenrekening kas | 660 | 260 |
tussenrekening kadobon | 385 | 362 |
tussenrekening pin | 98 | 185 |
vorderingen |
|
|
debiteuren | 2278 | 2275 |
voorraadrekeningen |
|
|
voorraad btw laag | 1836 | 2693 |
voorraad btw hoog | 11365 | 9414 |
voorraad kadobonnen | 575 | 720 |
lopende schulden |
|
|
crediteuren | 1041 | 1764 |
hypotheek Rabobank | 8196 | 2492 |
af te dragen btw | 254 | 1084 |
|
|
|
EIGEN VERMOGEN | 75971 | 78256 |
Verloop vermogen in 2016 |
|
|
1 januari 2015 |
| 75970,65 |
Financieel resultaat 2015 |
| 2285,19 |
31 december 2015 |
| 78255,84 |
l. Financiering investeringsbehoefte
In 2017 zullen we hopelijk over kunnen naar het kassaprogramma K3. Alle hardware die daarmee te maken heeft is heel dringend aan vervanging toe en we willen er een automatische kassalade aan toevoegen. De licentie van ons type betaalautomaat vervalt in 2017, dus die zal in elk geval vervangen moeten worden. We denken er verstandig aan te doen om een nieuwe betaalautomaat te kiezen die contactloos betalen mogelijk maakt.
De keuze van de benodigde apparatuur is in grote lijnen gemaakt en definitieve beslissingen worden in goed overleg met de landelijke werkgroep automatisering (Jeanette du Crocq) genomen.
ANBI’s kunnen gratis het programma Office Pro verkrijgen via www.TechSoup.nl, we willen van die mogelijkheid gebruik maken.
Het Raboprojectenfonds heeft ons € 2.500 toegekend (en dat bedrag al op onze rekening gestort). Omdat onze hypotheek bijna is afbetaald en omdat we een bedrag op onze spaarrekening hebben staan brengt de investering onze liquiditeit niet in gevaar.
Na bovengenoemde investering zullen we van het geïnvesteerde bedrag jaarlijks 20% afschrijven. Na deze toename van vast kosten is een positief jaarresultaat alleen mogelijk wanneer we kans zien om jaarlijks 3% te verhogen.
Wij voorzien binnen afzienbare tijd geen andere wezenlijke investeringen.
m. Exploitatie 2015 en 2016 * Begroting 2017 en 2018
NR. | Omschrijving | Rekening 2015 | Rekening 2016 | * | Begroting 2017 | Begroting 2018 |
| KOSTENPOSTEN VERLIES- EN WINSTREKENING |
|
| * |
|
|
4050 | kantine- en vergaderkosten | 262 | 342 | * | 300 | 300 |
4060 | cursuskosten | 399 | 0 | * | 250 | 250 |
4090 | overige vrijwilligerskosten | 1176 | 695 | * | 1000 | 1000 |
4110 | onderhoud onroerend goed | 292 | 528 | * | 800 | 800 |
4130 | onderhoud en aanvulling inventaris | 67 | 0 | * | 200 | 200 |
4150 | verzekeringen | 594 | 597 | * | 600 | 600 |
4160 | heffingen, vergunningen, leges | 218 | 190 | * | 250 | 250 |
4210 | energie | 1031 | 769 | * | 900 | 900 |
4230 | water | 287 | 260 | * | 275 | 275 |
4240 | telefoon | 306 | 316 | * | 300 | 300 |
4250 | reiskosten, vrijwilligersvergoeding | 34 | 0 | * | 100 | 100 |
4260 | reclame, representatie | 225 | 554 | * | 750 | 750 |
4270 | heffingen eigen organisatie | 2637 | 347 | * | 2800 | 2800 |
4290 | overige exploitatiekosten | 603 | 1712 | * | 700 | 700 |
4310 | accountantskosten | 125 | 125 | * | 125 | 125 |
4320 | kantoorbenodigdheden en porto | 327 | 184 | * | 250 | 250 |
4330 | kassa, computer, internet | 2036 | 1707 | * | 1500 | 1500 |
4390 | overige adm- en kantoorkosten | 124 | 124 | * | 75 | 75 |
4910 | giften en donaties uitgave | -12 | 0 | * | 0 | 0 |
4920 | kasverschillen | 2 | 25 | * | 0 | 0 |
4930 | derving voorraad | 129 | 557 | * | 250 | 250 |
4940 | rente en kosten verenigingsrek. | 362 | 318 | * | 375 | 375 |
4950 | rente hypotheek | 545 | 308 | * | 80 | 30 |
4990 | overige lasten | 16 | 99 | * | 30 | 30 |
9110 | giften en donaties ontvangen | -1030 | -938 | * | -500 | -500 |
9120 | rente spaar- en depositorek. | -41 | -37 | * | -30 | -30 |
9190 | overige baten | -68 | 0 | * | 0 | 0 |
| TOTAAL LASTEN (ex afschr. en reserv.) | 10647 | 8784 | * | 11380 | 11330 |
4120 | afschrijving magazijn 3% bw | 805 | 780 | * | 760 | 740 |
4125 | afschrijving transformatie 20% aw | 450 | 450 | * | 450 | 83 |
4126 | afschrijving cv 20% aw | 300 | 300 | * | 300 | 300 |
4140 | afschrijving inventaris 20% aw | 116 | 0 | * | 0 | 0 |
4146 | afschrijving computer ca 20% aw | 0 | 0 | * | 600 | 600 |
4147 | afschrijving snelstart 20% aw | 80 | 0 | * | 0 | 0 |
| TOTAAL AFSCHRIJVINGEN | 1751 | 1530 | * | 2110 | 1723 |
| RESERVERINGEN |
| 0 | * | 1000 | 1000 |
| TOTAAL LASTEN | 12398 | 10314 | * | 14490 | 14053 |
8100 | verkoop laag | 9763 | 9255 | * |
|
|
8110 | verkoop laag op rek. | 2853 | 1305 | * |
|
|
8200 | verkoop hoog | 20712 | 22957 | * |
|
|
8210 | verkoop hoog op rek. | 2931 | 1788 | * |
|
|
| TOTAAL VERKOPEN | 36259 | 35304 | * | 38468 | 39622 |
7100 | inkoop winkelvoorraad BTW laag | 7469 | 8968 | * |
|
|
7200 | inkoop winkelvoorraad BTW hoog | 15418 | 12642 | * |
|
|
9910 | mutatie voorraad laag | 537 | -856 | * |
|
|
9920 | mutatie voorraad hoog | 548 | 1951 | * |
|
|
| INKOPEN + MUTATIES VOORRAAD | 23972 | 22705 | * |
|
|
| WINST OP OMZET | 12287 | 12599 | * | 13464 | 13868 |
| WINST IN % VAN INKOOP | 34 | 36 | * | 35 | 35 |
|
|
|
| * |
|
|
| FINANCIEEL RESULTAAT BOEKJAAR | -111 | 2285 | * | -1026 | -185 |
|
|